Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Gymnasielagen

Boende och ekonomiskt stöd för dig som har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen

Om du fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier blir du utskriven från Migrationsverket och dagersättningen upphör. Det gäller även personer som fått avslag på sin asylansökan, men har tillfälliga verkställighetshinder som gör att det inte kan lämna landet. Från den 31 januari 2020 behöver berörda personer lämna sina boenden. I Halmstad är det mellan 75 – 110 personer som berörs.

Det är den enskilde som väljer var hen ska bo och studera. Det är också den enskilde som ansvarar för att ordna sin egen försörjning.

Studielån

Du som studerar på gymnasienivå har rätt till studielån. Det går att ansöka om studielån hos CSN även innan man har fått ett fullständigt personnummer. Ta kontakt med CSN via telefon så får du en kod som du kan använda istället för personnummer. Koden gäller en vecka så ansökan måste skickas in inom den tiden.

Du ska skicka in:

  • ansökan om studiemedel
  • ansökan om grundläggande rätt till svenskt studiestöd
  • ditt uppehållstillståndsbeslut

CSN handlägger inte ärendet förrän det finns ett fullständigt personnummer, så du måste kontakta CSN när du har fått dina fyra sista siffror i personnumret. När detta är gjort kan det ta några veckor innan CSN-lånet kommer igång.

Kontakta CSN på telefonnummer 0771-27 63 00.

Du som kommit till Sverige som flykting kan i vissa fall få hemutrustningslån, ett lån för att köpa möbler och utrustning till hemmet.

Läs mer om studiebidrag på CSN:s webbplatslänk till annan webbplats.

Efter studierna

När studierna är avslutade kan personer ansöka om ett sex månader långt uppehållstillstånd för att hitta ett arbete i Sverige. Alla som har jobb kan ansöka om permanent uppehållstillstånd om de kan visa att de kan försörja dig själv genom inkomst från anställning eller eget företag.

Du kan läsa mer på Migrationsverkets webbplatslänk till annan webbplats.

Ekonomiskt bistånd

Om du inte har tillräckligt med inkomster och inte kan få inkomster på annat håll kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. Vilken hjälp du kan få beror på din ekonomi och situation.

Läs mer om ekonomiskt biståndlänk till annan webbplats.

Om du blir sjuk och behöver vård

Om du har uppehållstillstånd har du samma rätt till vård som de med permanent uppehållstillstånd.

Mötesplatser för unga ensamkommande
Agape är ett projekt som stöttar ensamkommande barn och unga i Halmstad. Ensamkommande ungdomar är välkomna till Agapes mötesplatser på Nolltrefem i Halmstad. Varje tisdag och torsdag klockan 17.00 – 19.00 finns Agape på plats för stöd och samtal. Du behöver inte anmäla dig innan.

Du kan kontakta Agape via Facebooklänk till annan webbplats eller e-post: agapehalmstad@gmail.com