Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Boende för nyanlända personer

Nyanlända som saknar egen bostad kan inte folkbokföra sig och kan därmed inte påbörja sin etablering in i det svenska samhället. Det är en stor utmaning att hitta bostäder och vi behöver samarbeta med er privata hyresvärdar. Vi söker bostäder för både familjer och ensamhushåll. Kanske just du har en ledig bostad och vill hyra ut den till en nyanländ?

En person som nyligen fått uppehållstillstånd kallas för nyanländ. Sedan 1 mars 2016 är alla Sveriges kommuner skyldiga att ordna boende för nyanlända. 2018 ska Halmstad ska ta emot 90 nyanlända personer. Det är Migrationsverket som bestämmer vilka personer som Halmstad ska ta emot. De anvisade kan vara allt från ensamhushåll till större familjer.

Etablering = arbetskraft

Förutom att ordna boende ska kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen ansvara för att den nyanlände får goda möjligheter att etablera sig i samhället och på arbetsmarknaden. För att kunna påbörja etableringsprocessen krävs att personen är folkbokförd i en kommun. Nyanlända som saknar egen bostad kan inte folkbokföra sig och kan därmed inte påbörja sin etablering in i det svenska samhället.

Nyanlända som etablerar sig på arbetsmarknaden kommer vara en tillgång för att möta både dagens generationsväxling och morgondagens arbetskraftsbehov.

Har du en ledig bostad

För att du ska kunna hyra ut behöver en del kriterier vara uppfyllda:

Bostaden ska kunna hyras ut tillsvidare.

Nyanlända behöver stabilitet i livet. Det innebär ett fast boende, en fast punkt. Detta för att möjliggöra en så bra integration som möjligt när det gäller sociala kontakter, skolgång med mera. Integrationen försvåras när den nyanlände bor
tillfälligt då de ständigt måste vara beredda på att börja om igen, till exempel för barn som kanske måste byta skola vid flytt.

Det som avtalas i hyreskontraktet gäller. Nyanlända har samma rättigheter och skyldigheter som övriga medborgare.

Om bostaden

  • Det måste var en riktig bostad, med kök, badrum och tvättmöjligheter. Vi godkänner inte lösningar som inneboende.
  • Bostaden ska vara i beboligt skick. Det ska till exempel vara vinterbonat.
  • Bostaden måste finnas i Halmstad kommun och inom kollektivtrafiken. Boende utanför kollektivtrafikens gränser försämrar den nyanländes chanser att integreras i samhället.

Hyreskostnad

Hyran ska vara marknadsmässig men inte oskälig. Den nyanlände ska behandlas som andra hyresgäster.

Nyanlända som påbörjar etableringsprogrammet får en regelbunden inkomst i form av en statlig etableringsersättning. Denna ersättning är bland annat avsedd för att betala hyra för bostad.

Det här hjälper Halmstads kommun till med

Kontraktsskrivning

Vi hjälper självklart till när kontraktet ska skrivas på. Kommunen bistår alltid med tolk om det skulle behövas.

Boendeintroduktion

Alla nyanlända får en boendeintroduktion i samband med inflyttning. Det innebär att vi förklarar hur det fungerar att bo i hyresrätt, vilka regler som gäller. Vad de får göra och inte göra. Informationen handlar bland annat om var de slänger sopor, hur tvättstugan fungerar men också hur viktigt det är att ha en hemförsäkring.

Tom hyra

Hyr du ut en lägenhet från ett visst datum och ingen nyanländ flyttar in direkt så kan kommunen stå för tomhyran. Det skrivs då ett tillfälligt kontrakt mellan kommunen och dig som hyresvärd. När den nyanlände är på plats så skrivs kontraktet om.

Intresserad av att hyra ut en bostad?

Anmäl din lediga bostad genom att fylla i formuläret nedanför.

Vi läser igenom den inkomna informationen och kontaktar dig.Antal rum * (obligatorisk)
Antal rumVad ingår i hyran * (obligatorisk)
Vad ingår i hyran

Övrigt om bostaden * (obligatorisk)
Övrigt om bostaden