Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Starta och driva livsmedelsföretag

Har du planer på att sälja någon form av mat eller dryck? Tänk då på att nästan all slags försäljning och servering av livsmedel ska registreras av bygg- och miljöförvaltningen.

Registrera livsmedelsverksamhet

Om du planerar att starta en restaurang, en pizzeria, en livsmedelsbutik, ett gatukök, ett café eller någon liknande verksamhet, ska du lämna in en anmälan om registrering till miljöförvaltningen senast 14 dagar innan du tänker öppna.

Du kan starta verksamheten 14 dagar efter att anmälan lämnats in (om anmälan är komplett). Det finns inga krav på slutbesiktning innan verksamheten öppnar, men lokalernas utformning och verksamhetens egenkontroll ska vara anpassad för verksamheten. 

Om du tar över en verksamhet

En registrering gäller endast för den företagare som beslutet riktats till. Ny ägare innebär alltid att verksamheten måste registreras på nytt.

Tänk också på att meddela förändringar, till exempel om du bygger om, ändrar sortimentet eller upphör med verksamheten, till miljöförvaltningen.

Länkar till blanketterna finner du längre ner på sidan under Självbetjäning och blanketter.

När du har öppnat

När du startat kommer bygg- och miljöförvaltningen att boka tid med dig för den första inspektionen av din verksamhet. Om vi upptäcker brister vid inspektionen, kan vi ställa krav på till exempel renovering eller ändring av sortimentet, eller besluta om stängning tills nödvändiga åtgärder är klara.

Innan inspektionen ska du ha tagit fram rutiner för egenkontroll.

Vid besöket görs också en verksamhetsbeskrivning, som kommer att ligga till grund för vilken kontrollavgift du ska betala.

Mer information om att starta livsmedelsverksamhet hittar du på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du egen dricksvattenbrunn?

Om du har en livsmedelsanläggning som försörjs med dricksvatten från egen brunn, eller har en verksamhet som tillhandahåller dricksvatten till allmänheten, till exempel en golfklubb eller Bed & Breakfast, ska dricksvattenanläggningen vara registrerad hos miljönämnden.

För att uppfylla de krav som finns på vattnet är det bra att samla information och dokumentation i ett egenkontrollprogram. Under relaterad information nedan finns ett exempel på hur ett egenkontrollprogram för en mindre dricksvattenanläggning kan se ut.