Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Så får du använda fyrverkerier

Det kan vara kul och festligt att fyra av fyrverkerier men det finns några saker som är viktiga att tänka på: visa hänsyn till omgivningen, ta reda på om du behöver tillstånd och var försiktig.

Tillstånd och regler

Alla kommuner har olika regler kring fyrverkerier. Smällare är dock förbjudna i hela landet. I Halmstads kommun gäller att den som använder fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor ska ha ett tillstånd av polismyndighetenlänk till annan webbplats. Detta gäller i hela kommunen under hela året med undantag för:

  • Påskafton (samt därpå följande dag till kl. 03.00.)
  • Valborgsmässoafton (samt därpå följande dag till kl. 03.00.)
  • Nyårsafton (samt därpå följande dag till kl. 03.00.)

På några platser i kommunen är det alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor om du inte har polistillstånd; i centrala Halmstad (se karta nedan) närmare än 200 meter från Länssjukhuset, ett flertal sjukhem, ålderdomshem, servicehus och servicecentra inom kommunen samt vid/på Halmstads ridhus. Välj därför ut en lämplig avfyrningsplats så att du tar hänsyn till reglerna. Exakt vilka platser som innefattas av förbudet kan du läsa om i Halmstads kommuns lokala ordningsföreskrifter.

Förbudet att använda pyrotekniska varor gäller även vid idrottsevenemang på Örjans Vall, Sannarps idrottsplats och Simstadion.

Latexballonger och svävande lyktorlänk till annan webbplats

Inköpsställen och åldersgräns

Köp godkända fyrverkerier på försäljningsställen som har tillstånd från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att sälja pyrotekniska varor. Prata därför med din handlare och be att få titta i butikens produktkatalog innan du handlar.

Använd inga hemmagjorda fyrverkerier och modifiera inte heller pjäser.

Åldersgränsen för att få köpa och använda fyrverkerier är 18 år. Att köpa för att sedan lämna över pjäser till någon under 18 år är brottsligt och kan jämföras med langning av alkohol.

Halmstads kommuns ordningsregler

Reglerna kring fyrverkerier och andra pyrotekniska varor anges i Halmstads kommuns lokala ordningsföreskrifterPDF men du kan även läsa vad som gäller på polisens webbplatslänk till annan webbplats.

Även MSB har i samarbete med polisen och brandskyddsföreningen tagit fram informationPDF om vad som är bra att tänka på om du ska använda fyrverkerier.

Karta över centrum

Dubbelklicka för större karta