Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Allmänna val

Vart fjärde år är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Valen till dessa direktvalda församlingar sker alltid den andra söndagen i september. Nästa allmänna val äger rum 2022. Att en politisk församling är direktvald betyder att du som är röstberättigad påverkar hur många mandat, det vill säga platser/personer ett visst parti får i församlingen.

Riksdagsval

Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i vårt land. På valdagen har alla röstberättigade svenska medborgare rätt att välja vilka 349 personer som ska företräda dem i riksdagen. De 349 platserna som kallas mandat fördelas utifrån valresultatet.

Mellan ordinarie val kan extra val utlysas av regeringen. Extra val måste hållas om riksdagen förkastar talmannens förslag till statsminister fyra gånger och ordinarie val inte ska ske inom tre månader.

Läs mer om riksdagen och dess arbetelänk till annan webbplats

Val till region-/landstingsfullmäktige

Regionfullmäktige är den högsta beslutande församlingen i Region Halland. Regionfullmäktige har 71 ledamöter som väljs direkt av alla röstberättigade invånare i Halland.

Regionen har bland annat hand om sjukvård, kollektivtrafik och utvecklingsfrågor. Regionfullmäktige bestämmer bland annat vilka mål Region Halland ska jobba efter och hur pengarna ska fördelas mellan de olika områden som Region Halland har ansvar för.

Läs mer om regionfullmäktige och hur Region Halland styrslänk till annan webbplats

Val till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande församlingen i Halmstads kommun. Kommunfullmäktige har 71 ledamöter som väljs direkt av alla röstberättigade Halmstadbor.

Läs mer om vad kommunfullmäktige gör och hur kommunen styrs.länk till annan webbplats