Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Äldrelägenheter

Äldrelägenheter är för dig som är över 75 år och är i behov av en högre trygghet och god tillgänglighet i sitt boende. Alla äldrelägenheter är funktionella bostäder med närhet till service och seniorrestaurang.

Till denna trygghet och säkerhet räknas bland annat ett extra brandlarm. I samtliga lägenheter finns en brandvarningsdetektor uppkopplad till kommunens trygghetslarmscentral vid rök- eller brandutveckling.

Trygghetslarm som är en biståndsbeprövad insats ingår inte i en äldrelägenhet. Vid behov av trygghetslarm kontakta kommunens kontaktcenter via mejl direkt@halmstad.se eller telefon 035-13 70 00.

 • Behandling av personuppgifter


  Dina personuppgifter kommer att registreras, behandlas och ahnteras i kommunens datasystem i enlighet med GDPR.Om du vill ha ytterligare information om hur personuppgifter använd eller vill att dessa ska ändras, är vi tacksamma för skriftligt besked om detta till: Halmstads kommun, Box 153, 301 05 Halmstad

 • Vilka är grundkraven för att få hyra äldrelägenhet?


  Gryndkrav för att kunna hyra äldrelägenhet fastställs hos den hyresvärd som ansvarar för respektive äldrelägenhetshus.Läs mer på HFABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Rikshemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Vem kan ställa sig i kö till en äldrelägenhet?


  Du ska ha fyllt 75 år och måste uppfylla minst ett av följande:
  • Upplevd ensamhet och otrygghet
  • Dålig eller olämplig boendemiljö
  • Stort behov av bostadsanpassning i nuvarande bostad
  • Funktionshinder som varaktigt påverkar vardagen
  Du måste markera minst ett av de ovannämnda kriterierna som grund för att ställa dig i kö. Det är du själv som på heder och samvete bedömer och markerar kriteriet/kriterierna som gör att du behöver flytta till äldrelägenhet.
 • Hur kan jag ställa mig i kö?


  1. Genom E-ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  2. Via blankett "Intresseanmälan om äldrelägenheterPDF" som du skickar till angiven adress. Vid behov kan Halmstad direkt skicka en sådan blankett till dig.
  Vid ansökan förbinder du dig att hålla kontaktuppgifterna uppdaterade, genom att du meddelar förändrade uppgifter till kontaktperson för äldrelägenheterna, se kontaktuppgifter längst ned på sidan.Sökanden kan när som helst revidera sin ansökan för att ställa sig i kö till flera/färre äldrelägenhetshus eller större/mindre lägenhet, med bibehållen kötid. Det innebär samtidigt att placeringarna i kölistorna är rörliga och kan förändras. För revideringar, kontakta kontaktpersonen för äldrelägenheter.Platsen i kön får inte överlåtas till någon annan, med undantag för medsökande som är över 75 år. Om medsökande finns, oavsett ålder, ska personens uppgifter vara registrerade i ansökan. Medsökanden, som inte fyllt 75 år, kan inte erbjudas äldrelägenhet/stå kvar i kön, om huvudsökanden inte finns kvar som sökande.Medsökande har i egenskap som medsökande till en huvudsökande inte någon egen kötid utan är den person som den huvudsökande varaktigt avser att bo tillsammans med i en äldrelägenhet.Om du tackar nej två gånger till den typ av lägenhet du ställt dig i kö, får du göra en ny ansökan och du hamnar sist i kön.Vid önskemål om byte av lägenhet behöver man ställa sig i kön på nytt.
 • Hur fungerar det vid uppsägning av lägenhet?


  Vid uppsägning tar du direkt kontakt med HFAB respektive fastighetskontoret om det avser Västersol. De meddelar kommunen de äldrelägenheter som är uppsagda och datum för uthyrning.  Enligt Jordabalken kan ett hyresavtal sägas upp för att upphöra gälla tidigast månadsskiftet tre månader efter uppsägning, om inget annat framgår av hyreskontraktet. Vid dödsbo gäller en månad uppsägning vilket medför en snabbare uthyrningsdatum. Du är enligt hyreslagen skyldig att låta lägenheten visas för bostadssökande under uppsägningstiden. Du behöver inte själv visa lägenheten men måste ge tillåtelse till hyresvärden att visa den.Exempel: Om du säger upp din lägenhet den 4 januari upphör ditt hyreskontrakt den 30 april. Säger du upp hyreskontraktet den 25 februari upphör kontraktet den 31 maj . Detta gäller ej dödsbo.Din lägenhet kommer att besiktigas innan du flyttar och tid för besiktning bokas när du säger upp hyreskontraktet. Besiktningen sker i allmänhet under den första uppsägningsmånaden.
 • Vad ska man tänka på inför inflyttning?


  • Adressändring och flytt av telefonnummer, el och evenuellt internet.
  • Hemförsäkring
  • Kontrollera att lägenheten ser bra ut när du flyttar in, enligt besiktningsprotokoll. Har du synpunkter - kontakta fastighetsägaren.
  • Meddela exakt inflyttningsdatum, minst en vecka före inflyttning, till din utförare, om du har pågående insatser via biståndsbeslut eller via kommunens hälso- och sjukvårdspersonal.
  • Ett visningstillfälle ingår. Omvisning sker i regel inte.

 • Vem svarar på praktiska frågor om lägenheterna?


  För äldrelägenheter på Andersberg 109:a, Akvarellen, Begonian, Karl XI, Ljungblomman, Mossen, Nyhem, Pålsbo, Snöstorp, Åled är HFAB fastighetsägare och svarar för frågor om hyreskontrakt, hyreskostnader, eventuellt behov av renovering med mera.Kommunens fastighetskontor svarar för frågor om hyreskontrakt och liknande då det gäller Västersol, med Rikshem som fastighetsägare.Eventuella kostnader till följd av dubbla ordinära bostäder bekostas på egen hand.
 • Vad händer om du tackar nej?


  Om du tackar nej två gånger för den typ av lägenhet du ställt dig i kö till, får du göra en ny ansökan och du hamnar sist i kön.OBS! Under coronapandemin 1 juni–31 december 2020 gäller inte regeln ovan utan du står kvar i kön även om du tackar nej.
 • Vad händer när du erbjuds en äldrelägenhet?


  Du kommer att kontaktas via det telefonnumret som du angett i ansökningsblanketten. Då kommer du även meddelas vilket uthyrningsdatum som gäller för erbjuden lägenhet. Det är viktigt att du meddelar kontaktpersonen för äldrelägenheter vid ändrade uppgifter/förhållanden eller när du inte längre är intresserad av äldrelägenhet.Om du är intresserad av erbjuden lägenhet kommer du att bli kontaktad för visning, via telefon. Visningen sker i regel inom tre vardagar från datumet för erbjudandet. För att kunna erbjudas äldrelägenhet förutsätts att sökanden/anhörig kan komma på visning inom tre vardagar eller det datum som meddelats. Om inte, tilldelas lägenheten nästa sökande i kön.
 • Vilka regler gäller för tilldelning?


  Fullständigt ifyllda ansökningsblanketter som inkommit till Halmstads kommun registreras över sökanden och boenden i äldrelägenheter. Tilldelningsordningen utgår från ankomstdatumet för ansökan.
 • Ändrade regler för bostadstillägg från och med 2020


  Från och med den 1 januari 2020 har fler pensionärer rätt till bostadstillägg när nya regler införs. Bostadstillägget är en del av ett ekonomiskt stöd till pensionärer med lägre pensioner. Läs mer på Pensionsmyndigehetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.