Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Inköp

Inköp är en biståndsbedömd insats för personer som inte kan gå till affären för att handla sina dagligvaror.

Matinköp via e-handel

Under hösten 2020 påbörjar Halmstads kommun införandet av matinköp via e-handel. Detta innebär att inköp ska göras i en webbutik på internet istället för att åka och handla i närmsta butik.

Övergången till e-handel kommer att ske etappvis. I Etapp 1 som startar i november 2020 är det hemtjänstgrupperna Gamletull, Akvarellen, Västersol och Centrum som är först ut. Under våren 2021 planeras övriga hemtjänstgrupper successivt att övergå till matinköp via e-handel.

E-handel bedöms kunna medföra en ökad delaktighet, trygghet och tillgänglighet för personer med insatsen inköp.

E-handel förbättrar även personalens fysiska arbetsmiljö och bidrar till att personalens resurser används på bästa sätt.

Så går det till

 • Hemtjänstpersonalen har med sig en surfplatta hem till personen som har ett biståndsbeslut på inköp. Personalen ger stöd med inköp och teknik utifrån personens behov.
 • I webbshoppen kan personen se hela butikens utbud av varor i både text och bild med information och priser.
 • Varorna levereras hem till personen av butikens personal. Vid behov stödjer personalen med att ta emot och packa upp varorna hos de personer som inte själva kan ta emot leveransen.

Många fördelar med e-handel

 • En ökad delaktighet vid insatsen inköp då Butikens sortiment blir tillgängligt med bilder, information och priser. Det kan även ge inspiration och motivation till mer varierad kost och möjlighet att välja exakt det märke och den vara man vill ha
 • Genom att handla mat via e-handel blir det lättare att se och ta del av aktuella erbjudanden. E-handel ger också en bättre överblick av kostnaden för inköpet då slutsumman syns innan beställningen går iväg.
 • E-handel ger också bättre fysisk arbetsmiljö för personalen. De beställda varorna levereras nu istället av butiken och personalens arbetstid kan användas hemma hos personen när inköpet genomförs.
 • E-handel minimerar fysiska kontakter i samband med inköpen och minskar på så sätt risken för smittspridning.
 • Vilka kan få denna insats?


  Du som idag har ett biståndsbeslut på inköp kan få hjälp med denna insats. Har du inte insatsen beviljad så kan du ansöka om inköp hos kommunens biståndshandläggare.
 • Om jag vill ha inköp som tidigare i min lokala/närliggande matvarubutik?


  Alla hemtjänstområden kommer succesivt gå över till digitala inköp. Från dess att du fått information om när e-handel startar i ditt område kommer kommunen inte att kunna tillgodose detta önskemål. Har du inköp som ett bistånd från kommunen och har valt kommunal utförare av dina hemtjänstinsatser kommer beställning av varor att göras på leverantörens webbplats.
 • Kan jag välja hur insatsen ska utföras?


  Har du inköp som bistånd från kommunen kommer inköp utföras via e-handel, senast 2021.
 • Hur sker betalningen? Behöver jag ha mobilt bank-ID?


  Du väljer betalningsform när du lägger upp ett konto. Detta kan hemtjänstpersonalen hjälpa till med. Du kan använda mobilt bank-ID men det är inget du måste ha.
 • Blir det här dyrare än innan?


  Det beror på var du handlat innan. Det kommer att finnas erbjudanden och rabatter i utbudet som du får möjlighet att välja bland. Det kommer inte att tillkomma några extra avgifter som expeditions-, faktura- eller leveransavgift. Du betalar för den tid som hjälpen/stödet tar, utifrån ditt behov.
 • Kan jag känna mig trygg vid leverans av varor?


  Chauffören som kommer med din leverans kommer med bil och kläder märkta med leverantörens logotyp för snabb och enkel igenkänning. Chauffören kan även visa sin legitimation. Du lämnar inga pengar eller kort till chauffören.
 • Blir det olika personer som kommer att komma hem till mig nu?


  Enligt avtalet ska leverantörens personal ha ett tryggt bemötande och eftersträva kontinuitet. Beställningen görs av hemtjänstpersonal som du som kund redan är bekant med.
 • Vad händer om det saknas en vara i leveransen?


  • Du som kund ska meddela butiken så snart som möjligt samt bestämma om kostnaden för utebliven vara ska dras av eller om butiken ska leverera en ny vara inom skälig tid.

 • Vad händer om jag inte kan packa upp varorna själv?


  Om du inte kan öppna dörren eller packa upp varorna själv, tar din hemtjänst emot varorna tillsammans med dig efter överenskommelse.
 • Hur levereras varorna?


  Butiken packar varorna på ett lämpligt sätt utan kostnad för dig som kund. Du betalar varken för plastpåsar eller papperskassar. Varorna levereras i kylbilar för en obruten kylkedja. Chauffören från butiken levererar matkassen innanför din dörr eller på en bänk eller bord utifrån ditt önskemål.
 • Kan jag handla även för en liten summa?


  Ja, det finns ingen lägre gräns. Ingen avgift tas ut.
 • Vad händer om en vara jag beställt är slut?


  Om en vara du beställt är slut ersätter butiken den med en likvärdig vara (ersättningsvara). Skulle priset på ersättningsvaran vara högre än priset på den vara du beställt, står butiken för mellanskillnaden. Är priset på ersättningsvaran lägre, så betalar du det lägre priset. Om du inte godtar ersättningsvaror kan du markera detta för varje enskild vara vid beställningen.
 • Hur ofta kommer jag kunna beställa?


  Lika ofta som du beställer idag av din hemtjänstpersonal, utifrån ditt biståndsbeslut.Din beställning kan läggas fram till kl. 12:00 dagen innan leverans.
 • Kan jag ta del av extrapriser och erbjudande?


  Ja, det är samma erbjudanden för alla kunder oavsett om man handlar via nätet eller i fysisk butik.
 • Vilka varor kan jag handla i webbshoppen?


  Det som ingår i insatsen för inköp av dagligvaror är förbrukningsvaror som livsmedel och hushållsartiklar.