Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Stora torg blir mer ombonat och grönt

Flexiblare och grönare. En ny och tilltagen mathörna. Det är planerna för Stora torg – och redan till midsommar är tanken att Halmstadsborna ska kunna njuta av sitt nya och mer ombonade torg.

Hjärtat i Halmstad med en alldeles nyrenoverad Europa och tjuren ska få en ansiktslyftning.

– Det viktigaste är att vi får ett flexibelt torg, vi ska prova oss fram. Tänk ungefär som när man flyttar in i ett nytt hus – det är ju sällan möbleringen sitter perfekt direkt. I år kommer torget möbleras på ett visst
sätt, men upptäcker vi att det inte är optimalt så har vi möjligheter att ändra om till nästa år, säger Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Ett av målen är att torget ska bli grönare. Det kommer att ske genom utplacering av ett flertal rejält tilltagna planteringskärl i vilka både träd och häckplantor ska planteras.

– Tyvärr måste vi ju fälla de fyra pilar som står runt statyn i dag. De mår inte bra och deras rotsystem gör att gatstenen lyfter och blir en säkerhetsrisk. Vi har haft flera incidenter med människor som ramlat och slagit sig illa, säger Patrik Axelsson, landskapsingenjör på Halmstads kommun.

Skälet till att träden inte trivs är den lilla mängd jord som finns att tillgå, runt 40-50 centimeter är det mellan markyta och torggaragets tak.

– Det är såklart alldeles för lite och därför väljer vi istället att placera ut stora kärl med träd i och det kommer bli många gånger fler än de fyra pilar som finns där i dag, säger Patrik Axelsson.

De flyttbara kärlen kommer också bidra till den flexibilitet som man önskar med torget. Likaså kommer de nya bänkarna samt övrigt möblemang vara av typen som kan flyttas på mellan säsongerna om man så önskar.

En annan nyhet är den utökade mathörnan. Det finns en efterfrågan av att ha fler platser för olika typer av matserveringsvagnar, så kallade foodtrucks. I den nya planen fördubblas antalet platser. Strävan är att kunna få ett varierat utbud av mat i det så kallade ”foodcorner” som finns i dag.

Planen är att det ”nya” torget kommer att invigas före midsommar.