Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Digitalt boendeparkeringstillstånd

Du som är folkbokförd på en adress där Halmstads kommun har så kallad boendeparkering kan teckna ett digitalt boendeparkeringstillstånd. Tillståndet är i form av en löpande prenumeration som förnyas automatiskt den 1:e varje månad. Om du vill avsluta din prenumeration gör du det enkelt via e-tjänsten.

När du skriver in ditt registreringsnummer görs en kontroll som visar om du är behörig att köpa ett digitalt boendeparkeringstillstånd eller inte. Om du bor i området men inte äger bilen nekas du köp. Då är du istället välkommen att köpa något av de andra parkeringstillstånden för specifika p-platser.

Krav för att kunna genomföra en digital ansökan

Tänk på att du måste ha en mejladress och BankID/Mobilt BankID för registrering av bankkort (VISA/MasterCard) för att kunna skaffa ett digitalt boendetillstånd.

Följande villkor gäller för att du ska kunna köpa boendeparkeringstillstånd:

 • Du ska vara folkbokförd på en bostadsadress inom aktuellt område (se områden med boendeparkering nedan).Vid flytt till nytt boendeområde måste den nya adressen vara registrerad hos Transportstyrelsen innan nytt tillstånd kan köpas.
 • Det är endast tillåtet att köpa ett boendeparkeringstillstånd per person.
 • Du ska vara registrerad ägare till det fordon för vilket tillståndet söks och fordonet ska vara registrerat hos Transportstyrelsen på din folkbokföringsadress (registrerad ägare av fordon är den som är försäkrad och skattar för fordonet). Fordonet ska vara i trafik och inte ha användningsförbud, körförbud eller vara avställd av någon anledning.
 • Du får endast söka tillstånd för fordon som är klassat som Personbil
  klass 1. Husbilar får alltså inte söka boendetillstånd.
 • P-tillståndet är digitalt och gäller endast för det registreringsnummer som registrerades vid köp.
 • Vid byte av bil gäller följande: Kontakta Halmstad Direkt 035-13 70 00 och uppge ert nya registreringsnummer. Vi kontrollerar att ni står som ägare till nya fordonet och ändrar sedan registreringsnumret på ert befintliga boendeparkeringstillstånd.
 • Parkeringstillståndet kan även komma att avslutas av Halmstads kommun om inte villkoren ovan följs.

Avgift för digitalt boendeparkeringstillstånd

 • Avgiften är 250 kronor per månad.
 • Parkering i mån av plats.
 • Instruktioner- steg för steg


  Steg 1
  Här köper du ditt digitala boendeparkeringstillstånd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Skaffa ett konto genom att klicka på "Ny användare?", ange ditt mobilnummer. Om systemet svarar att användare redan finns gå tillbaka och välj "Glömt Lösenord" istället.
  Steg 2
  Verifiera kontot med koden du får via SMS och ange ett lösenord du vill använda.
  Steg 3
  Registrera namn, adress och mejl. (OBS! Dessa fält måste fyllas i)
  Steg 4
  Lägg till ett betalkort (VISA eller Mastercard), BankID eller mobilt BankID krävs. Under denna process reserveras 1 kr på kortet för att säkerställa att kortet är giltigt. Observera att din kortutfärdare kan kräva att du tillfälligt öppnar kortet för internetköp eller på annat sätt godkänner transaktionen.
  Steg 5
  Klicka på "Köp parkeringstillstånd" och välj det boendeparkeringstillstånd som gäller för ert boendeområde. Observera villkor och giltighet på varje enskilt p-tillstånd.
  Steg 6
  Ange registreringsnummer och startmånad.
  (Om du har en personlig skylt, ange det registreringsnummer som står på skylten)
  Steg 7
  Genomför köp (betalning genomförs på första giltighetsdatum).
  Nu görs en kontroll av att du äger fordonet samt är folkbokförd för det område för vilket du vill köpa boendeparkeringstillstånd för.
 • Områden med boendeparkering där du kan köpa digitala boendeparkeringstillstånd


 • Tänk på


  • Ditt digitala boendeparkeringstillstånd är inte giltigt innan det dyker upp som aktivt under ”Tillstånd”.
  • Betalning görs med Visa eller Mastercard. När registrering och betalning är gjord är parkeringstillståndet aktivt från det datum som är valt. Det behövs inget bevis i bilens vindruta, kontroll görs på bilens registreringsnummer.
  • Vid byte av bil gäller följande: Kontakta Halmstad Direkt 035-13 70 00 och uppge ert nya registreringsnummer. Vi kontrollerar att ni står som ägare till nya fordonet och ändrar sedan registreringsnumret på ert befintliga boendeparkeringstillstånd.
  • Lånebil vid bil på verkstad, – kontakta Halmstad Direkt 035-13 70 00, glöm inte uppge hur länge du har lånebil samt registreringsnummer.
  • Parkeringstillstånden löper per kalendermånad.
  • Om du vill avsluta ditt parkeringstillstånd gör du det enkelt i e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tillståndet löper månaden ut.

 • Vid byte av bil


  Vid byte av bil gäller följande: Kontakta Halmstad Direkt 035-13 70 00 och uppge ert nya registreringsnummer. Vi kontrollerar att ni står som ägare till nya fordonet och ändrar sedan registreringsnumret på ert befintliga boendeparkeringstillstånd.

Tjänstebil eller leasingbil för privatpersoner

Observera att under juli månad är det längre handläggninstider för tjänstebilar och leasingbilar för privatpersoner.

Tjänstebil

Om du kör en tjänstebil och vill köpa ett boendeparkeringstillstånd i e-tjänsten måste du först skicka in ett intyg från din arbetsgivare.

Intyget är ett dokument där din arbetsgivare intygar att du förfogar över fordonet även utanför tjänsten och förmånsbeskattas för detta. I intyget måste det också stå att din förfoganderätt över fordonet omfattar minst ett år.

Skicka intyget, mobilnummer, mejl och adressuppgifter samt boendeområde till Halmstad Direkt: direkt@halmstad.se .

Leasingbil för privatpersoner

Om du leasar en bil privat och vill köpa ett boendeparkeringstillstånd i e-tjänsten måste du först skicka in ett leasingavtal från din leasingfirma.

Skicka intyget, mobilnummer, mejl och adressuppgifter samt boendeområde till Halmstad Direkt: direkt@halmstad.se