Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Fågelskådning

Fågelskådning kan du ägna dig åt nästan överallt, i den egna trädgården, i inlandet med skogar och sjöar, i slättlandskapet eller utmed kusten. Vad man väljer är mest en fråga om intresse och vilka arter man vill se.

Inom Halmstads kommun finns goda möjligheter att studera ett stort antal olika fågelarter. I skogsmarkerna kan du hitta tjäder och orre, och i slättlandskapet har gladan på senare år har kommit åter. Vid kusten har du möjlighet att se pelagiska havsfåglar som vid kraftiga lågtryck med stormvindar driver in från Atlanten till Kattegatt. Nedan har vi valt några av de mest intressanta fågelskådeplatserna i kommunen.    

Trönninge ängar

Cirka 10 kilometer söder om Halmstad och strax väster om Trönninge samhälle ligger fågelskyddsområdet Trönninge ängar. I maj 2018 blev Trönninge ängar naturreservat. Trönninge ängar består till största delen av betesmark, buskage i vissa delar av området och en mindre skogsdunge. Från fågeltornet har man utsikt över det mesta av betesmarken och den intill liggande våtmarken. Alldeles i kanten av våtmarken finns ett gömsle för att kunna se fåglar på riktigt nära håll. Från gömslet ser man även in i de båda gamla biodammarna på motsatt sida våtmarken. Vid gömslet finns parkering samt toalett och information om området. Det finns även en mindre parkering vid fågeltornet.
Trönninge ängar kan, ofta med god behållning, besökas i princip året om för att se vadare, gäss och änder. Trönninge ängar är verkligen värd ett besök för alla som är intresserade av fåglar.        

Långenäsudden

Långenäsudden ligger strax öster om småbåtshamnen i Grötvik. För att hitta hit kör man till vänster från Grötviksvägen strax efter den sista bebyggelsen i Stenhuggeriet. En liten grusväg leder ner till parkeringen vid stranden. Strax intill den sista färisten brukar fågelskådarna stå och spana ut över betesmarken efter vråkar, hökar, falkar, småfåglar, tranor och gäss som passerar. Vid rätta vindar kan fågelsträcket på hösten vara väldigt intensivt och är definitivt ett av de största i landet. Ett stenkast från observationsplatsen ringmärker ornitologerna flyttfåglar som fastnar i uppsatta nät. Vid parkeringen finns toalett och en iordningställd grillplats med utsikt över Laholmsbukten.