Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Böcker och kataloger

Mjellby konstmuseum producerar böcker och kataloger till utvalda separatutställningar. Samtliga böcker är bildrika och innehåller texter av olika författare. Vissa av utställningskatalogerna har internationell inriktning och är därmed tvåspråkiga – engelska och svenska.

För att beställa, notera vilka böcker eller affischer du är intresserad av och använd beställningsformuläret (högerklicka för att öppna i nytt fönster). Du kan också köpa dem på plats i butiken.


Halmstadgruppen pocket

"1929 bestämmer sig sex konstnärer för att bilda en konstnärsgrupp. De unga männen delar samma vision – att utforska och etablera den moderna konsten i Sverige. Alla har band till Halmstad därför får gruppen namnet Halmstadgruppen."

74 sidor
Utgåva från 2020

80kr + porto

Anna Sjödahl – Civilsationens pris

Civilisationens pris, Anna Sjödahl

Författare: Anna Sjödahl

Pris: 150 kr + porto

Moderna män 1900-1930

Bokomslag Moderna män

Konsthistoria handlar om en extrem selektivitet, en orimligt smal och rak stig i ett vidsträckt landskap. Hur blir något historia, emedan annat faller i glömska? Vad faller i glömska? Och varför? Här tar Moderna män 1900-1930 sitt avstamp, och som titeln avslöjar, i den manliga konsthistorian och gör ett försök att vidga bilden av mannen som konstnär i modernitetens framväxt. Utställningen och boken refererar tillbaka till Mjellby konstmuseums pionjärinsats 2006 då De berömda och de glömda –  kvinnliga svenska modernister 1900-1930 visades.

Boken Moderna män 1900-1930 ackompanjeras av nytryck av katalogen De berömda och de glömda– kvinnliga svenska modernister 1900-1930. Katalogerna går att införskaffa enskilt eller tillsammans i box.

Pris 180 kr + porto
Box 300 kr + porto


De berömda och de glömda- kvinnliga svenska modernister 1900-1930

Bokomslag-De berömda och de glömda

Att tala om kvinnlig modernism som ett begrepp innebär att befinna sig på delvis okänd och minerad mark. Men det är likväl nödvändigt att beträda den med en vilja att vidga blicken och ett mod att se bortom den traditionella bilden av det modernistiska uttrycket.
Pris 180 kr + porto
Box (med Moderna män) 300 kr + porto


Nell Walden & Der Sturm

Bokomslag Nell Walden & Der Sturm

I samband med utställningen med samma namn, gav Mjellby konstmuseum ut boken Nell Walden och Der Sturm i samarbete med bland andra Nell Waldenforskaren Jessica Sjöholm Skrubbe och den nederländska konstnären Maaike van Rijn. Syftet med utställningen och boken är att lyfta fram berättelsen om Nell Walden och rollen hon hade i Der Sturm. En viktig pusselbit är rekonstruktionen av Waldens omfattande konstsamling. Den visar på det stora nätverk Der Sturm byggde upp, och vilka konstnärer som Nell Walden ansåg viktiga och inspirerande. I utställningen återfinns internationella namn som Gabrielle Münter, Alexander Archipenko, Marc Chagall, Isaac Grünewald, Jacoba van Heemskerck, Sigrid Hjertén, Oskar Kokoschka, Franz Marc, Pablo Picasso med flera.

Parallellt med det administrativa arbetet utvecklade Nell Walden också ett eget konstnärskap. Hennes konst tog sig tidigt uttryck i form av helt abstrakta, expressiva målningar och lekfulla collage, men Nell Walden kom också att formge miljöer, möbler, smycken, glas och keramik.

All texts are also published in English!

Pris 280 kr + porto


Agnes Cleve- svensk modernist i världen

Agnes Cleve – svensk modernist i världen

Agnes Cleve (1876–1951) hörde till en av de allra första svenska modernisterna. Hon var en viktig aktör i det dåtida svenska konstlivet och var med sina internationella konstnärsvänner en länk till Europas konstscen.

Boken är den första större publikationen om Agnes Cleve. Hennes delaktighet på den svenska konstscenen under 1900-talets första hälft är självklar men efter sin död 1951 försvann hon ut i periferin. Cleves konstnärskap saknar i stort forskning och är minimalt representerad på museerna i Sverige. Bokens intention är att sätta konstnärskapet i ett större sammanhang samt att återberätta och återupprätta historien om ett viktigt konstnärskap och ett fascinerande livsöde.

Texterna är skrivna av Annelie Tuveros, intendent för utställningen om Agnes Cleve på Mjellby konstmuseum 2014 och Andrea Kollnitz, konst- och modevetare vid Stockholms Universitet. I boken finns också idé- och konsthistorikern Teddy Brunius (1922-2011) aldrig tidigare publicerade manuskript om konstnärsparet Agnes Cleve och John Jon-And. Brunius var även systerson till Agnes Cleve.

327 sidor, 162 bilder

250 kr + porto


Man Ray

Katalog: Man Ray

Man Ray är en av 1900-talets mest betydelsefulla konstnärer som kom att spela en avgörande roll både i DADA-rörelsen och i surrealismen. I boken finns de klassiska svartvita fotografierna samt de berömda objekten, men presenterar samtidigt en bredare och djupare bild av Man Ray med måleri, film, grafik och teckning.

Katalogens texter är författade av Annelie Tuveros, intendent Mjellby konstmuseum, Jan Svenungsson, konstnär och professor på Universität für angewandte Kunst i Berlin, Sidsel Maria Söndergaard, chef på Öregaard Museum i Danmark samt Rune Gade, lektor vid Institutet för Konst-och Kulturvetenskap på Köpenhamns Universitet.

Svenska och engelska / Swedish and English

Pris 250 kr + porto


Nils Dardel- I skuggan av dandyn

Katalog: Nils Dardel

Nils Dardel är så mycket mer än "Den döende dandyn". Möt en av våra mest kända men samtidigt okända konstnärer vars måleri fängslar oss än idag. I boken finns ett rikt utbud av Nils Dardels verk såväl som dokumentära bilder. Boken är den första om Nils Dardel på över två decennier.

Nils Dardel är känd för många som upphovsmannen till den mytomspunna tavlan Den döende dandyn, som såldes för rekordsummor på 1980-talet. I boken lyfts blicken mot Dardels övriga konstnärskap och fram träder en fascinerande bildvärld som rymmer såväl det bisarra som det allmänmänskliga, med tydliga beröringspunkter än idag. Dardels berättande måleri har genom åren tolkats i skenet av hans eget liv, men i den här boken öppnar författarna upp för nya sätt att se på hans konstnärskap.

Bokens texter är författade av Annelie Tuveros, intendent Mjellby konstmuseum, Cecilia Berggren, konstvetare och skribent, samt Patrik Steorn fil. dr i konstvetenskap och verksam vid Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet. I boken ingår även en biografi sammanställd av Lena Rydén. Förord av Karolina Peterson, museichef, Mjellby konstmuseum, Halmstadgruppens museum.

200 kr + porto (rek. pris i handeln 250 kr)


Kotten som försvann

Bok: Kotten som försvann

Två barn upptäcker att en igelkott försvunnit från en tavla. De ger sig ut i staden för att leta efter den. På sin färd möter de skulpturer som ger dem ledtrådar till vart Kotten kan ha tagit vägen. Boken utspelar sig i Halmstad och är en bra ingång till konsten för barn. Används vid konstpromenaden för kommunens femåringar. Av Hanna Norling och Hanna Hallén.

Pris: 80 kr (inklusive moms) + porto


Surrealistiska ting

Katalog: Surrealistiska ting

Bildrik katalog producerad i samband med utställningen Surrealistiska ting på Mjellby konstmuseum. Förord av Karolina Peterson. Texter av Peter Cornell och Annelie Tuveros.

Svenska och engelska / Swedish and English.
102 sidor
Producerad juni 2012

100 kr + porto


Surrealism för barn

Bok: Surrealism för barn

Innehåller bilder, små texter, rit- och pysseluppgifter samt klistermärken på temat surrealism. Här kan ni bekankta er med konstnärer som Salvador Dalí, René Magritte, Marcel Duchamp, Meret Oppenheim – och Halmstadgruppen så klart. Plocka fram sax, pennor och tejp till er hjälp!

Målgrupp: 5–9 år

28 sidor
Producerad december 2009

Pris: 60 kr (inklusive moms) + porto


Lee Miller – Med surrealistisk blick / And the surrealist eye

Katalog: Lee Miller

Bildrik katalog med texter av Antony Penrose, chef för Lee Miller Archive i England, samt Anna Rådström, konstvetare

Svenska och engelska / Swedish and English
183 sidor
Producerad 2009

250 kr + porto

Halmstadgruppen - OBS endst tillgänglig på engelska

Bok: Halmstadgruppen

Ett kraftfält i svensk 1900-talskonst. Producerad av Viveka Bosson, dotter till Erik Olson i Halmstadgruppen. Bildrik bok med texter av Viveka Bosson och Jan Torsten Ahlstrand.

Engelsk text
263 sidor
Producerad 2009

300 kr (inklusive moms) + porto


Svenska självporträtt

Bok: Svenska självporträtt

Från Zorn till samtid Bildrik katalog med texter av Lena Boëthius, Linda Fagerström och Bia Mankell.

106 sidor
Producerad 2008

100 kr + porto


Öyvind Fahlström - Med världen som spelplan

Katalog: Öyvind Fahlström

Bildrik katalog med texter av Sophie Allgårdh, Peter Bratt, Clara Diesen, Pontus Hultén, Mike Kelley, Carl Fredrik Reuterswärd och Annika Öhrner.

Svenska och engelska. / Swedish and English
200 sidor
Producerad 2007

100 kr + porto


Fernand Léger

Katalog: Fernand Léger

Bildrik katalog med texter av Viveka Bosson, Karolina Peterson, Jan Torsten Ahlstrand och Brigitte Hedel-Samson.

160 sidor
Producerad 2005

100 kr + porto


Olle Baertling

Katalog: Olle Baertling

Bildrik katalog med texter av Teddy Brunius, Håkan Nilsson och Olle Baertling.

95 sidor
Producerad 2003

100 kr + porto


OGC, Otto G. Carlsund

Katalog: Otto G. Carlsund

Bildrik katalog med texter av Jan Torsten Ahlstrand, Kent Belenius, Viveka Bosson och Anders Wahlgren. Beskriver Otto G. Carlsunds liv och konst samt händelserna kring "konkretist-fiaskot" i Stockholm 1930.

192 sidor
Producerad 2004

100 kr + porto

Beställningsformulär (högerklicka för att öppna i nytt fönster)