Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Om oss

Mjellby konstmuseums entré. Foto: Patrik Leonardsson

Om Mjellby konstmuseum – uppdrag och historia

På Mjellby konstmuseum finns en stor samling med Halmstadgruppens konst. Det gör det möjligt att visa utställningar som belyser deras pionjärskap i svensk konsthistoria på 20- och 30-talen, men också ge nya inblickar och mindre kända perspektiv på gruppens historia.

Museet visar även tillfälliga utställningar med fokus på modernismen och dess olika spår. Ofta utgår vi från ämnen som genus, normer, samhälle och politik när vi producerar utställningar- inte sällan i samverkan med olika forskare. Genom åren har vi gett ut flera konstböcker kopplade till våra utställningar.

Utställningar vi visat genom åren

Mjellby konstmuseum har ett särskilt uppdrag att arbeta med surrealism. Här står självklart Halmstadgruppens surrealism i centrum, men vi intresserar oss också för konstriktningens förgreningar nationellt och internationellt.

Vi uppskattar verkligen alla våra besökare – men hyser lite extra kärlek till våra allra yngsta gäster. Därför har Mjellby konstmuseum alltid roliga aktiviteter och grejer för barnfamiljer. Upptäckarpaket, ibland roliga audioguider och alltid öppen verkstad.

Mjellby konstmuseum ligger mitt i det halländska landskapet. Kör du bil tar det 5‑10 min från Halmstads centrum. Det går även bussar hit. Här finns en välfylld museishop med ett specialsortiment med litteratur och mängder med roliga saker för stora och små.

De flesta av våra besökare tycker helt enkelt att vi är ett perfekt utflyktsmål!

Mjällby konstgård?

Jo, så hette museet en gång i tiden. Viveka Bosson, dotter till Erik Olson i Halmstadgruppen, grundade konstgården 1980 då hon köpte Mjällby gamla skola och gjorde om den till en liten privat konstgård. Tack vare sina internationella kontakter kunde Viveka visa många internationella utställningar, bland annat av Sonia Delaunay, Le Corbusier med flera.

1997 donerade Viveka Bosson konstgården till Halmstads kommun tillsammans med en betydande samling av Halmstadgruppens verk. Då byggdes bland annat en ny utställningshall, entré samt café. Efter denna tillbyggnad bytte Mjällby konstgård namn till Mjellby konstmuseum – en av anledningarna var att anpassa namnet till en internationell kontext. Idag drivs museet av konstenheten som är en del av kulturförvaltningen i Halmstads kommun. Här förvaltas gruppens historieskrivning samt cirka 500 konstverk.