Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstadgruppen

Halmstadgruppen porträtterad av Stellan Mörner 1936. Fr.v: Egon Östlund (vän till gruppen), Erik Olson, Axel Olson, Sven Jonson, Stellan Mörner, Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén.

Halmstadgruppen porträtterad av Stellan Mörner 1936. Fr.v: Egon Östlund (vän till gruppen), Erik Olson, Axel Olson, Sven Jonson, Stellan Mörner, Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén.

På Mjellby konstmuseum finns en viktig del av den svenska konsthistorien i Halmstadsgruppens samling. Här kan du följa gruppens historia genom ungdomsåren i Europa till genombrottet som de svenska surrealisterna. Den stora och permanenta samlingen med Halmstadgruppens konst gör det möjligt för museet att ständigt visa varierade utställningar av dess pionjärinsatser i svensk konsthistoria.

Hur kom modernismen till Sverige? Det finns många svar på den frågan men att Halmstadgruppen har spelat en viktig roll råder det inget tvivel om. Gruppen bildades 1929 av sex unga konstnärer från Halmstad som utbildat sig i modernt måleri i Berlin och Paris. De var bland de första svenskarna som likt Picasso och Léger arbetade med att bryta upp motiv i kubistiska kompositioner. De experimenterade också med konkretism under 20-talet, en abstrakt konst som var banbrytande vid denna tid.

Halmstadgruppen – de svenska surrealisterna

Halmstadgruppen är mest kända som de svenska surrealisterna. Surrealismen var en konstform som influerades av bland annat Sigmund Freuds psykoanalys. Halmstadgruppen deltog under 1930-talet i flertalet internationella surrealistutställningar tillsammans med konstnärer som Salvador Dalí, Max Ernst och Wilhelm Freddie. Halmstadgruppen var verksam 1929‑1979. Vill du veta mer? Varför inte boka en guidad visning av Halmstadgruppen?