Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Hundar och hästar på stranden

Det finns regler för när och var hundar och hästar får vistas på kommunens stränder och officiella badplatser.

Hundar på stranden

Enligt de lokala ordningsföreskrifternalänk till annan webbplats får hundar inte vara på kommunens officiella badplatser mellan 1 maj och 15 september. Skyltar anger att det är hundförbud.

Kartor och lista med officiella badplatser

Vilka som är de officiella badplatserna i kommunen, även de vid insjöar, hittar du i de lokala ordningsföreskrifterna.länk till annan webbplats

Nedan kan du se vilka kustnära stränder som är officiella badplatser.

Regler för hund i naturen

För att skydda de vilda djuren när de får sina ungar får hunden inte springa lös i skog och mark mellan 1 mars och 20 augusti. Detta omfattar även stränder. Halmstads kommun använder Naturvårdsverkets tolkning av lagen om tillsyn av katter och hundarlänk till annan webbplats, som innebär att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Där står även att ”i praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.”

Även under annan tid på året måste du som är hundägare ha din hund under uppsikt, så att hunden inte kan skada eller störa djurlivet. Som hundägare har du strikt skadeståndsansvar och är ersättningsskyldig om någon, människa eller djur, skulle skadas oavsett om det sker av oaktsamhet eller olyckshändelse.

I naturreservat med känsligt djurliv eller många besökare gäller oftast kopplingstvång.

Tänk på att många är rädda för hundar och att det finns hundallergiker - visa hänsyn.

Ridning på stranden

Du får inte rida eller ta med hästar till officiella badplatser vid sjöar och hav mellan den 1 maj och 15 september. Övrig tid på året är det tillåtet att ha häst på stranden. Du får dock aldrig rida i sanddynerna längs havsstranden.