• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Ska du undervisa om EU och Europa? Ta hjälp av unionen och Europa Direkt!

Europeiska unionens elev- och lärarhörna har undervisningspaket från förskolenivå upp till årskurs nio och gymnasiet. Här hittar du länkarna du behöver och tips på ett helt nytt material för årskurs F-3.

Hej Stina Lindgren, projektledare på Europa Direkt Halland. Vill du berätta om ert nya undervisningsmaterial?

– Ja, ”Yooki och skogsunionen” är ett helt nytt material med en historia om en eldfluga som samlar vännerna i skogen. De har svårt att komma överens och bråkar om mat och land. Yooki försöker medla och djuren i skogen hittar en medelväg, ett sätt att komma överens. Berättelsen symboliserar Europa och visar vår historia av krig.

­­– I materialet finns flera frågeställningar, som vad tänker du på när du hör orden ”krig” ”konflikt” eller ”fred” till exempel. I paketet finns också en lärarhandledning och en övningsbok, och det är kompletterat med andra övningsböcker där eleverna får färglägga flaggor, lära sig om europakartan och berätta vad en kompis är.

Vilka elever vänder utbildningspaketet sig till?

– ”Yooki och skogsunionen” vänder sig till barn mellan cirka 6 och 9 år. Eleverna får bekanta sig med begreppen, historien och lite kort och lättsamt om EU

Var hittar jag materialet om jag vill använda det i min undervisning?

– Du beställer det på webben via Elev- och lärarhörnan. Undervisar du på låg- eller mellanstadiet kan du göra det kostnadsfritt. Materialet finns även att ladda ner online och det går också att kontakta mig, jag kan få in fler tryckta exemplar.

Vad har ni att erbjuda för lärare i årskurs 4–9?

– Elev- och lärarhörnan har ett filter där du kan hitta material utifrån ålder, ämne och vilken slags material du är ute efter. Ett exempel är ”Europa – en upptäcktsfärd” som är ett digitalt brädspel där eleverna lär sig om de 27 medlemsländernas historia, geografi och kultur. ”EU & jag” innehåller ett quiz och lär äldre elever om den fria rörigheten och möjligheterna som finns att resa fritt och studera i Europa. Här går man också in på hur institutionerna fungerar. Den här aktivitetsboken är tänkt att användas från årskurs 9.

Kommer ni på Europa Direkt också ut till skolor och besöker klasser som arbetar med EU och Europa?

– Ja, är man intresserad av att göra något tillsammans kan man höra av sig till mig. Vi arbetar mest mot gymnasieskolan men i mån av tid kan vi gå igenom “EU-basics” alltså grundläggande kunskap om EU och även göra vissa övningar och workshops på plats på skolan.

Vilka andra möjligheter finns det för mig som pedagog att fördjupa arbetet med EU-frågor?

– Är du intresserad av internationalisering kan du gå med i eTwinning, EU-kommissionens online-nätverk, och börja samarbeta med lärare i andra länder. Vill du arbeta mer strategiskt finns ambassadörsprogram. Du kan ansöka till ett program för att bli skolambassadör för EU och få årlig fortbildning. Och dina elever kan bli juniorambassadörer.

Länkar till utbildningsmaterial om EU

Här hittar du utbildningspaket och material för din undervisning om EU och Europa.

Länklistan är skapad av Europa Direkt Halland.

Forskningsartikel som sammanfattar licentiatavhandling om att undervisning på högstadiet om EU som ett utrikespolitiskt område, till skillnad från svensk politik kan få konsekvenser för uppfattningen om vilket politiskt deltagande som är viktigt.

Material från Europeiska unionen (extern webbplats):

 

Här får eleverna följa med eldflugan Yooki som tillsammans med de andra djuren skapar Skogsunionen. Materialet innehåller även frågor som rör begrepp om krig, konflikt och fred.
Paketet innehåller:
• en illustrerad berättelse – ”Yooki och Skogsunionen”
• en övningsbok – ”Lär dig med Yooki”
• en illustrerad karta över EU
Ålder: 6–9 år

 

Hjälp dina elever att upptäcka mer om länderna i Europeiska unionen med denna roliga, interaktiva karta.
Ålder: 9–12 år
Ladda ner materialet. Länk till annan webbplats.

 

Vi kommer från olika länder och talar olika språk, men Europa är vårt gemensamma hem. Ända sen Europeiska unionen (EU) bildades har dess medlemsländer samarbetat för att hjälpa varandra och se till att fred råder mellan dem.
Ålder: 9–15 år
Gå till frågorna och övningarna. Länk till annan webbplats.

 

Den här broschyren och uppgifterna i den är tänkta att få högstadie- och gymnasieelever att fundera, inte bara på egen hand utan även när de pratar om EU med vänner och familj. Det finns också tillhörande uppgifter och quiz.
Ålder: 12–18 år
Ladda ner materialet. Länk till annan webbplats.

Upptäck viktiga historiska ögonblick, uppfinningar, idrottshändelser, samhällsutvecklingen och mycket annat som har gjort EU till vad det är i dag.
Ålder: 12–15 år

Presentationsbilderna om EU-samarbetet består av fyra avsnitt som du kan använda separat. Det finns också anteckningar med länkar och mer information.
Ålder: 12–15 år

Material från MUCF och Europeiska unionens representation i Sverige

 

Metoder som på ett enkelt, roligt och interaktivt sätt utmanar, väcker frågor och fördjupar ungas kunskap om EU såsom:
• Diskutera EU – frågekort om vad man tycker om EU
• Europabaromentern
• Ranka bucketlist
Ålder: 12–15 och äldre

 

EU-kommissionen har tagit fram ett engagerande och kostnadsfritt rollspel om vad som får kallas choklad inom EU. Spelet vänder sig till skolklasser, studentföreningar, grupper av anställda och alla andra som vill bättre förstå EU:s demokratiska beslutsprocess.
Ålder: 12–15 och äldre

Fortbildning om EU och internationalisering

Här hittar du nätverk för lärare och tips på fortbildning.

Länklistan är skapad av Europa Direkt Halland.

 

Med eTwinning kan klasser i olika länder samarbeta digitalt med varandra – utvecklande för dig som lärare och motiverande för dina elever. Sedan starten 2005 har över en miljon pedagoger från 43 länder registrerat sig på nätverket och hundratusentals digitala samarbeten har genomförts i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

Se Youtubeklipp om e-twinning Länk till annan webbplats.
Ta del av inspiration och tidigare projekt Länk till annan webbplats.

Är du lärare och undervisar på en högstadieskola, gymnasieskola, folkhögskola eller inom vuxenutbildning? Vill du utveckla arbetet kring EU-frågor i din skola eller utbildningsorganisation? Då ska du gå fortbildningen till skolambassadör för EU.

 

Vill du och dina elever lära er mer om Europaparlamentet? Europaparlamentets kontor i Stockholm erbjuder ett kostnadsfritt utbildningsprogram som riktar sig till lärare och elever på högstadiet och gymnasiet.

Text: Anna Lehmusto
Foto: Stina Lindgren